به گزارش خبرنگار مهر همزمان با پنجمین سالگرد درگذشت مرتضی ممیز، پدر گرافیک ایران نمایشگاهی از منتخب پوسترهای برونو مونگوتسی، طراح سوئیسی که دوست ممیز نیز بوده است، برپا میشود.
همچنین قرار است همراه با این نمایشگاه تعدادی از عکسهای ممیز از 5 تا 11 آذر در تالار میرمیران خانه هنرمندان درمعرض دید عموم قرار گیرد.
مرتضی ممیز در چهارم شهریور سال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد. وی را پدر هنر گرافیک ایران مینامند. ممیز در سال ۱۳۴۴ از دانشگاه تهران، دانشکده هنرهای زیبا فارغالتحصیل شد و سه سال بعد گواهینامهٔ طراحی غرفه و ویترین و معماری خود را از مدرسه عالی هنرهای تزیینی پاریس دریافت کرد.
دوره اخذ مدرک کارشناسی وی ۱۱ سال به طول انجامید و در این دوره به کارهای مختلفی چون کار در آتلیه گرافیکی و... مشغول بود.
در سال ۱۳۴۸ پیشنهاد ایجاد رشته گرافیک را به دانشکده هنرهای زیبا ارائه کرد. تا این سال ممیز به غیر از طراحی گرافیک برای کتابها و پوسترها، تلاشی را تحت عنوان مدیر هنری در مجلاتی چون ایران آباد، کتاب هفته، کیهان هفته، فرهنگ، کاوش، نگین آغاز کرد.
آثار ممیز در این دوره در کتاب هفته به چنان پرکاری و دوره خلاقی بدل میشود که نام ممیز را به عنوان گرافیستی مولف و کم نظیر بر سرزبانها میاندازد. همچنین ادامه کار ممیز در نشریات فرهنگ و نگین، راه را برای ورود گرافیستهای جوان و نوجوی دههٔ ۴۰ مانند فرشید مثقالی باز کرد.
آثار روی جلد ممیز برای نشریه کتاب هفته نمونههایی از چاپ (سیلک و لیتوگرافی) موفق و خلاقانهای است که ارزشهای گرافیکی بسیار مفیدی را با خود به همراه دارد. وی در همان سالها یکی ازمهمترین اثر مدرن تاریخ معاصر را با طراحی چاقوهای واژگون شکل داد. اثر چاقوهای او اجتماعیترین اثر است که از دهه ۴۰ به بعد پدید آمدهاست.
مرتضی ممیز در طول نیم قرن فعالیت هنری خود در ایران و عرصه هنر بینالمللی، در احیا و ابداع هنر گرافیک در ایران و پیشبرد و گسترش فرهنگ ملی و سنتهای هنری نقش بارزی داشت. وی آذرماه سال ۱۳۸۳ بهعنوان استاد برجستهٔ فرهنگستان هنر تجلیل شد.
ممیز در سالهای پایانی عمر خویش با بیماری سرطان دست و پنجه نرم میکرد و از ۲۳ آبانماه ۱۳۸۴ برای تازهترین دوره شیمیدرمانی، در بیمارستان آبان تهران بستری شده بود که چند روز بعد حالش رو به وخامت نهاد و سرانجام در سن ۶۹ سالگی روز شنبه پنجم آذر ماه ۱۳۸۴ برابر ۲۶ نوامبر ۲۰۰۵ درگذشت. پیکر وی هفتم آذرماه، تشییع و در باغبانکلا، واقع در کُردان کرج، بهخاک سپرده شد.
نظر شما